Składniki:
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 500 g mascarpone (włoski serek)
- 200 ml espresso
- 4 łyżeczki likieru amaretto
- 1 paczka podłużnych biszkoptów
- kakao w proszku
- dobry humor :)
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (najlepiej mikserem). Dodaj mascarpone i dalej miksuj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy. Kawę wymieszaj z likierem. Zanurzaj biszkopty do połowy w kawie i układaj na spodzie naczynia żaroodpornego. Wyłóż połowę kremu i wygładź powierzchnię. Ułóż drugą warstwę namoczonych biszkoptów i rozłóż pozostały krem. Wstaw na 4 godz do lodówki. Przed podaniem posyp kakao (najlepiej "cacao Deco Moreno"). Smacznego
Film ze wskazówkami dotyczącymi robienia Tiramisu znajdziecie pod tym adresem: http://kulinarni.pl/przepisy/przepis-tiramisu,178.html (mówią tam aby wsadzić tiramisu do lodówki na 2 godz. ale wtedy będzie się lekko rozpadać)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz