28.03.2013

Tiramisu

Przepis na Tiramisu:


Składniki:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 500 g mascarpone (włoski serek)
  • 200 ml espresso
  • 4 łyżeczki likieru amaretto
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • kakao w proszku
  • dobry humor :)


Sposób przygotowania:
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (najlepiej mikserem). Dodaj mascarpone i dalej miksuj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy. Kawę wymieszaj z likierem. Zanurzaj biszkopty do połowy w kawie i układaj na spodzie naczynia żaroodpornego. Wyłóż połowę kremu i wygładź powierzchnię. Ułóż drugą warstwę namoczonych biszkoptów i rozłóż pozostały krem. Wstaw na 4 godz do lodówki. Przed podaniem posyp kakao (najlepiej "cacao Deco Moreno"). Smacznego
     Film ze wskazówkami dotyczącymi robienia Tiramisu znajdziecie pod tym adresem: http://kulinarni.pl/przepisy/przepis-tiramisu,178.html (mówią tam aby wsadzić tiramisu do lodówki na 2 godz. ale wtedy będzie się lekko rozpadać)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz